Historia – idéen bakom SilbaNiehko

Jag är i grund och botten utbildad kock och har jobbat inom yrket både som kökschef och egen företagare med restaurang i ca 12 år. Jag har alltid haft ett brinnande intresse för att skapa saker, använda mig av enkla och närliggande råvaror och det var även min röda tråd som kock. Jag använde mig av det som vi hade i närheten, som t.ex älg, ren, röding, lax, hjortron och blåbär. Ja sådant som vi i Norrbotten har överflöd av men som vi ibland blir hemmablind på.

Snickrandet har alltid funnits som en del av min familj där två av mina tre bröder arbetar som snickare. Innerst inne har alltid suget efter att få skapa saker med virke varit starkare än skapandet av mat, även om jag dagligen fortfarande skapar nya rätter och gärna delar med mig till familj och vänner. Vid millenniumskiftet började jag och en av mina närmaste vänner att renovera min farmors familjehem uppe i Jutis i Arjeplogs kommun. Huset var kraftigt nedgånget och tanken från början var bara att få det beboeligt de få gånger vi skulle åka skoter eller fiska, mycket för att varken han eller jag var utbildade snickare. Vi la ner många timmar, dagar och veckor under lediga helger och semestrar. Vi använde oss av materialet från skogen, gamla fallna furor, som tak/golvlister och flyttade golvet och använde det som tak. Vi behöll husets anda intakt så gott det gick. Idag ser stugan ut som en röd liten stuga ska se ut på utsidan men inuti möts man av den naturliga ådra som endast går att finna ute i skog och mark, träet dominerar och visar hela sitt register.

I mitten av år 2000, vid en kort sejour i Stockholm, besökte jag och min dåvarande sambo en inredningsbutik där vi såg en liknande typ av gavel uppställd. Detta var dock en mycket enkel variant men som trots allt tog över allt i butiken, den förmedlade en historia och jag ville veta var den kom ifrån helt enkelt. Den kom från Norrland men var inte till salu för vilka pengar som helst fick vi som svar. Någon tillverkare fick vi inte heller för intresset att göra fler fanns inte. Min dåvarande sambo, som blev frälst i gaveln, tjatade på mig att göra en men jag hade varken verktyg eller någon solklar idé på hur jag skulle forma den. Tiden gick och jag sadlade om till snickare. Jag köpte verktyg och lärde mig mer och mer om yrket. Tanken på att överraska min dåvarande sambo med en gavel blev alltmer verklig.

I slutet av 2007, när vi på jobbet hade det lugnt och inget att göra, började jag skrida till handling. Först var jag tvungen att hitta en planklada som höll den lyster i virket jag letade efter och den fann jag bara 300 meter från huset i Jutis, nu var det bara formen som skulle skapas. Efter otaliga timmar med ritningar på alla de olika varianter som går att tänka sig började jag forma det som idag är modellen ”Jutis”. ”Fabmo” designade jag ett halvår senare.

Intresset för gaveln blev stort. Vänner och bekanta förtjustes över virkets silvriga prakt och gavelns formgivning fick många att drömma om en egen gavel i sitt sovrum. Namnet SilbaNiehko, som betyder SilverDröm på samiska kan man säga, tillkom när jag tänkte tillbaka på reaktionerna. Bilder skickades till Dan Gordon på Sköna Hem och där fanns ett intresse att publicera bilder i tidningen. Detta var i mars 2008. Det tog mig ett år att genomföra fotningen och detta med stor hjälp och påtryckning av en nära vän till mig. Pentik i Luleå (inredningsbutik i Sverige och Finland) stod för rekvisitan vid fotningen och bildreportage finns med i nummer 6 av Sköna Hem som utkommer den 13 maj 2009.

Idag finns det gamla förfallna lador, logar, snöskärmar, renhagar och små bivacker runt om i det norrländska landskapet som förruttnar eller bränns upp men som vi återanvänder och ger dig möjligheten att njuta av. Idéer på andra möbler finns även.

Idag när stressen finns i varje hörn så känner jag att det viktigaste av allt är att få sova gott. SilbaNiehko sänggavel är direkt hämtad från naturen och förmedlar lugn och harmoni direkt in i ditt sovrum. Med den prakt den bär lovar jag dig att du någon gång varje dag kommer tänka att just din sänggavel är eljest.

Tveka inte ringa eller maila oss om du har tankar eller funderingar kring din SilbaNiehko. Ingenting är omöjligt.

Roffe Sundstén

Tack till…

…Åsa för att du peppade mig att förverkliga SilbaNiehko och att du grejade Sköna Hem fotningen
…Marcus för stil och redigering på hemsidan
…Tina för den underbara texten
…Tobbe (www.tobiasphoto.com) och Malin Sjöström för foton
…Jögga och Vera för fotningen inför Sköna Hem publiceringen
…Annika på Pentik (www.pentik.se) för all rekvisita vid
Sköna Hem fotningen
…Karin för en underbar logotype som personifierar allt